0 komentara | Dodaj komentar

PS4 APU ( GPU i CPU ) greška . Da li je ovo pravo popravka za vas ?

  • PS4 pokazuje plavo svetlo i onda se isključuje
  • PS4 kuleri zuje glasno
  • PS4 pokazuje iskrivljenu grafiku
  • PS4 neće da se uključi

Šta je uzrok BLOD greške (APU-Accelerated Processing Unit kvara) ?

Postoji mnogo faktora koji mogu biti razlog za pojavu ovog kvara. Prvi je upotreba legura koje ne sadrže olovo prilikom lemljenja. Na internetu postoji puno snimaka koji pokazuju koliko ovakve legure nisu izdržljive, posebno u odnosu na one koje u sebi sadrže olovo. Mikroprocesori su za matičnu ploču vezani pomoću tako zvane BGA (Ball Grid Arrai) metode-mreže sačinjene od sićušnih loptica. Tokom vremena ta veza zna da oslabi, postane krta i pukne, a sve usled uticaja toplote. Takođe i matična ploča ume vremenom da se malo iskrivi, usled konstantnog procesa zagrevanja i hlađenja, a to opet može dovesti do pucanja lemljenih spojeva. Kada se ovo dogodi konzola će pokazivati crveno svetlo.

Takođe može se dogoditi i da vam konzola pošalje poruku o pregrevanju ili da po uključivanju kraće vreme radi normalno i onda prestane. Ova posledica može nastati zbog zagrevanja konzole, koja usled toga toplotu proširi na matičnu ploču i uništi sve spojeve. Često se dešava da se konzola tada zamrzne ili da pokaže iskrivljenu grafiku.

Loša ventilacija može biti još jedan od razloga za pojavu kvara. Držanje konzole blizu televizora, radijatora ili nekog drugog izvora toplote može ograničiti protok vazduha i da dovede do njenog pregrevanja.

Ipak, još uvek najčešći razlog za pojavu ove vrste kvara (BLOD, APU) na PS4 su mehaničke povrede, uzrokovane od strane ljudi. Ne mali broj puta servisirali smo konzole koje su se pokvarile usled ispuštanja iz ruke, ili zato što je nešto palo na njih. U pokušaju da spreče ova oštećenja, ljudi iz Sonija su napravili neke izmene, ali one još uvek nisu dovoljne.

 

Ostavi komentar

CAPTCHA
Anti spam pitanje

Slični proizvodi