0 komentara | Dodaj komentar

Xbox One pokvarena grafička kartica. Da li je ovo popravka koju tražite?

  • > Xbox One pišti, ali se ne uključuje
  • Lampica za uključivanje pokazuje trepereće narandžasto i belo svetlo

Šta je uzrok GPU(graphics processing unit) i CPU (central processing unit) kvara?

Postoji mnogo faktora koji mogu biti razlog za pojavu ovog kvara. Prvi je upotreba legura koje ne sadrže olovo prilikom lemljenja. Na internetu postoji puno snimaka koji pokazuju koliko ovakve legure nisu izdržljive, posebno u odnosu na one koje u sebi sadrže olovo. Mikroprocesori su za matičnu ploču vezani pomoću tako zvane BGA (Ball Grid Arrai) metode-mreže sačinjene od sićušnih loptica. Tokom vremena ta veza zna da oslabi, postane krta i pukne, a sve usled uticaja toplote. Takođe i matična ploča vremenom ume malo da se iskrivi, usled konstantnog procesa zagrevanja i hlađenja, a to opet može da dovede do pucanja lemljenih spojeva. Kada se ovo dogodi konzola se neće uključiti kako treba.

Takođe može se dogoditi i da vam konzola pošalje poruku o pregrevanju ili da po uključivanju kraće vreme radi normalno i onda prestane. Ova posledica može nastati zbog zagrevanja konzole, koja usled toga toplotu proširi na matičnu ploču i uništi sve spojeve. Često se dešava da se konzola tada zamrzne ili da pokaže iskrivljenu grafiku.

Loša ventilacija može biti još jedan od razloga za pojavu kvara. Držanje konzole blizu televizora, radijatora ili nekog drugog izvora toplote može ograničiti protok vazduha i dovesti do njenog pregrevanja.

 

Ostavi komentar

CAPTCHA
Anti spam pitanje

Slični proizvodi